сряда, 9 май 2012 г.

Влажност на дървесината при вратите

Специалисти отдавна знаят стойността на дървесна влага проблем и неговото въздействие върху качеството на продуктите врати София. Сега ние ще се опитаме да се съберат тези два въпроса и да видим колко е компетентен дърводелец прави врати от незапомнени времена, за да се справят с променящите се измерения на частта под влияние на промените във влажността.



Начини за защита на дървените части на влага наклони, познати в изкуството за дълго време. Тази "химична стабилизация" на дървен материал, т.е. импрегниране на различни вещества, като например, метилметакрилат, фенол farmaldegid, или полиетилен гликол.

Въпреки това, тези методи са трудоемка, особено при производство на входни врати, изисква време отнема и не се получи голям спред. В висококачествени интериорни врати продукти, този проблем е решен чрез структурни методи.

Много елементи на мебели и домашни прекарва повече от сто години, именно защото техният дизайн не е бил построен в способността да се адаптират към естествените промени в собствената им размер.

Дизайнът на рамката и поставени в рамки панели е един пример за това как комбинираните функционални изисквания за проектиране и естетически изисквания към нея. Преди много векове, капитанът се убедил, че за да се постигне с правоъгълна форма и я поддържа за дълго време, можете да използвате рамката на надлъжни структурни членове, всички размери и ъгли са внимателно изпълнени.

Пространството между тях се напълни с дървен панел, чийто размер в посока, перпендикулярна на фибри, без съмнение, ще бъде предмет да се променя в зависимост от сезона. Въпреки това, ако отрязания край на панела под ъгъл ("в главите си") и я поставете в канали на рамката, панелът ще бъде в състояние да се движат свободно в свиване и подуване. От косене е достатъчно широк, че човешкото око не видите, че се движат, тъй като това би ако панелът здраво обединени с една проста гръбначния стълб.

Този основен дизайн се използва в най-различни опции, вариращи от стените панели и архитектурен дървообработване, производство на мебели и довършителни работи и врати. Класическият пример е известно на всички панела шест врата.


В класическия дизайн на панела традиционно е приложен към рамката само в центъра на горната и долната барове, така че тя се движи по еднакъв начин във вътрешността на вдлъбнатини на дясната и лявата барове.
Стари майстори, без съмнение, интуитивно определя необходимата хлабина между краищата на панела и на дъното на каналите при вратата.
Тези дни, преди такава една навик, можете да използвате един научна оценка на количеството необходимата клирънс в съответствие с формулата на свиване: DD = DS (DMC / FSP), където DD-оразмеряване поради свиване, D-първоначален размер, S-процент компресия (той е различен за дърво тангенциален и радиален рязане, го вземе от специална маса),

DMC-промяна в съдържанието на влага (защото формулата е приложима само за загубата на
едно дърво или набор на влага под точката на насищане, а не на стойността на съдържанието на влага над точката на насищане взети под внимание. например ако съдържанието на влага е бил 86%, и след това я изсушава до 9%, DMC е изчислена като 0,28 до 0,09 и е равна на 0,21, защото между 86% и 28% свиване не се случи), FSP-точката на насищане.

Помислете, например, бор врата с панели с ширина 450 мм. В такива структури е твърде малка празнина ще доведе до катастрофални последици, и няма нищо лошо, ако разликата е малко по-голям.
От информацията, маса, ние научаваме, че степента на сгъстяване за бор S = 6,1%. Очаква се максимално съдържание на влага от 14%. Съдържанието на влага на този етап, 8%. Тъй като панелът е фиксиран в средата, ние може да се очаква си симетричен поведение и изчисляване на разликата в продължение на една страна: DD = 225 (0,061) (0,14-0,08) / 0,28 = 2,94 мм, т.е., да се подобри панели на три милиметър празнина е достатъчно. Да видим колко ще се свие, ако съдържанието на влага спадне до 4%: DD = 225 (0.061) (0,08-0,04) / 0,28 = 1.96 mm.


Така размерът на връзката трябва да бъде в състояние да разшири панели, не само, но също така и тесен. Между другото, тя се препоръчва да рисува върху индивида не, сглобени, защото тогава на сухия сезон и панел се свива небоядисана ивица става видима.

Ако един неопитен дърводелец копие само на външния вид на врата, без на подходящи изчисления, може да чака за неприятностите: панел изпъди здраво на сух период лятото може да пляскане на половина, и през есента, то когато вали razbuhnuv могат да изкривят или дори счупи рамката. Не е ли смешно, че стилът, първоначално е съставен, за да компенсира за промени в размера на дървени части, сега копира в вратата, подпечатан метал или монолитен пластмаса, и много от нас дори не са наясно на първоначалното си предназначение.

В значението, придавано на дървото, и важен елемент от човешко участие. Дървото е намерил пътя си, защото това е най-подходящо, достъпно и логично материал, за да отговарят на функционалните нужди на входни врати София, но заедно с производствените умения и развива висока степен на художествено и естетическо възприятие. Фактът, че поради мащаб производството на стоки губят своята чувствителност, е една от причините, поради

Няма коментари:

Публикуване на коментар